Reputace a frakce

18.12.2010 19:06

Reputace v LOTRO se stahuje k různým frakcím. Frakce (faction) jsou v LOTRO různé skupiny, komunity - např. Men of Bree, Galadhrim (elfové v Lórienu). Takovéto frakce jsou mocné a vlivné a na vás zprvu koukají dost nedůveřivě. Takže jestli chcete si zlepšit vztah k nim a získat tak různé výhody, musíte si u nich zlepšit reputaci.
To není v zásadě nijak složitá věc, ale může to být zdlouhavé a pracné, jak kdy. Reputaci si často zlepšujete plněním různých questů nebo nošením různým reputačních předmětů, které vymlátíte z monster, nebo i koupíte na aukci.
Do reputačních frakcí, vedle oblastních frakcí, patří ještě craftingy guildy (cechy).
 

Stupně reputace

Přestože frakcí je ve hře mnoho, systém reputace je u všech stejný. U každé frakce je vaše reputace zprvu neutrální (Neutral), pak dosáhnete acquaintance(známost), friend (přítel), ally (spojenec) a nakonec kindred.
I odměny bývají často ve frakcích podobné, viz tabulka stupňů a odměn:


Level Potřebný počet reputace Odměny
Neutral 0 Pochopitelně nic
Acquaintance 10,000 Přístup do frakce - nákup u vendorů apod.
Friend 20,000 Možnost nákupu více itemů u vendorů, využití více craft nástrojů apod.
Ally 25,000 Slevy na opravu vašich předmětů (repair) od vendorů uvnitř frakce - až 75%
Kindred 30,000 Často možnost koupi unikátní mounta - poník, kůn, koza + někdy jiné předměty u vendorů

Frakce

Pro ukázku popíšu pár frakcí, se kterými se setkáte hned ze začátku hry.

Mathom Society

Mathom society je legendární společnost hobitů sběratelů. Členi této frakce jsou víceméně hobití bohatýři, kteří nemusí tolik času trávit na zahradě nebo v kuchyni, a tak zabíjejí čas zbírání všemožných mathomů - tj. starožitosti.
Přízeň Mathom Society si jednoduše získáte tím, že jim dosenete nějaké ty starožitosti - mathomy. Padají z monster v okolí Kraje, a na sever od kraje v jezerní oblasti Evendim, ale občas můžete nějaký ten mathom získat i jinde.
Člení Mathom Society vám pak na oplátku prodají různé zajímavé předměty (převážně outfity), získáte jeden trait a máte přístup k Superior Study.
 

Men of Bree

Protože už dlouho na severu nikdo nevládne, musejí se často obyvatelé postarat sami o sebe. Frakce lidí z Hůrky(Bree) dohlíží nad Hůrkou a blízkím okolím - převážně nad Mohylovými vrchy(Barrow Downs). Lidé z Hůrky také kontrolují obchod.
Reputaci u této frakce si budete muset zlepšit ať už chcete nebo ne, neboť to budou vyžadovat epické questy. Dostane se vám ale přístupu ke craftovým nástrojům, můžete si koupit pár fajnových zbraní, outfitů, receptů a i trait.

Rangers of Esteldin

Skryté útočiště Esteldin shromažďuje bojeschopné muže ze severu a spolu s Roklinkou je to asi jediná frakce, která dokáže jakžakž čelit hrozbě Angmaru. Narozdíl od Roklinky je ale Angmaru mnohem blíž, nachází se v North Downs.
Pokud máte dobrou reputaci u Rangers of Esteldin, můžete si koupit pár dobrých zbraní, zbrojí, nábytku a harfu.

Thorin's Hall

Trpaslíci z Thorin's Hall žili vcelku poklidně,dokud se neobjevili Dourhandi.Nedávné objevení starověkého města Samúr,vyvolalo obavy.Dřívější krveprolití Dourhandů ještě nebylo splaceno a tak se Trpaslíci rozhodli zastavit Dourhandskou stavbu a ke všemu,tak blízko jejich města.
Dobrá reputace přidává nové zbraně,možnost teleportu k Thorin's hall a pár dalších věcí.