Ekonomika ve hře

18.12.2010 14:29

Měna

S měnou v LOTRO je to jednoduché - dělí se na měďáky, stříbrňáky a zlaťáky (copper, silver, gold).
100měďáků = 1stříbrňák a 1000stříbrňáků = 1zlatý.
Množství vašich peněz můžete rychle zjistit v Character Journal Panel.
Peníze ve hře získáváte za prodej předmětů, z různých beden,ze zabitých nepřátel a také jako odměnu za questy.

Prodej a nákup

Obchod ve hře se obecně dělí do dvou skupin - obchod mezi hráči a obchod mezi hráčem a NPC.

Prodej a nákup u NPC - Vendorů

Prodej věcí u NPC obchodníků, tzv. Vendors, je rychlý a jednoduchý. Obvykle vendorům prodáváte věci, pro které máte malé upotřebení a jen vám zbytečně zabírají místo v inventáři.
Prodej a nákup věcí se provádí buď kliknutím a táhnutím předmětu nebo rychlým pravým klikem na předmět - klikněte na svůj a prodáte ho, klikněte na předmět v nabídce vendora koupíte ho. Malý rozdíl oproti jiným hrám zde je, že nevidíte předměty které vendorům prodali ostatní hráči. U každého vendora je sice sekce Buyback, ale ta slouží k tomu abyste si koupili věci, které ste vendorovi prodali vy - např. nechtěným ukliknutím.
Obchodníci se nacházejí skoro v každém městečku nebo vesnici. Každý se specializuje na určitou oblast předmětů a obvykle je hned od názvu jasné, co prodává.
Krom obchodníků, co prodávají zbroje a zbraně, jsou důležití i obchodníci označení jako Supplier a Provisioner. Ti nabízejí hromadu věcí potřebných pro crafting.
Seznam věcí které se rozhodně nevyplatí prodávat vendorům

 

  • Věci potřebné na craft - od různých kožešin až po úlomky drahokamů
  • Kvalitní fialové a tyrkysové věci
  • Lektvary, jídlo a jednorázové recepty

     

    Prostě věci, které se hodí vám, nebo jiným hráčům.

    Bound předmětů

    A pouze Vendorům můžete prodávat bound předměty. Prakticky všechny předměty které se dají obléknout a jednou je obléknete(ale i některé jiné), tak se stanou Bound - pak už s nimi nemůžete obchodovat s jinými hráči a můžete je prodat jen vendorům.

    Obchod mezi hráči

    Předávání předmětů se dá různými způsoby. Pokud někoho potkáte, stačí u něj zvoliž možnost Trade a můžete obchodovat. Posílat předměty lze také poštou. Ale co se týče obchodování, nejzajímavější je rozhodně aukční síň.

    Aukční síň

    Aukční síň se nachází na více frekventovaných místech - např. v Hůrce, Thorin's Hall nebo v Michel Delving v Kraji.
    Prodávat a nakupovat se dá prakticky cokoliv, co není Bound. Od lektvarů, potřebných věcí na craft a i výbavu. Obecně platí to, že na Aukci, neseženete to, co prodávají Vendoři a u Vendorů nenajdete to, co se prodává v aukci. Rozhodně se v aukci prodávají kvalitnější výbava, než u obyčejných vendorů. Aukce je rozdělena do přehledných kategorií. Když dáváte věc na aukci můžete nastavit i "Buy Out" cenu - za takovou cenu se pak dá předmět prodat ihned. Jinak se předmět draží po dobu až 2 dnů.